Gå til innhold
august 10, 2010 / Martin Ødegaarden

III: Skjønner ikke bæret…

SPØRSMÅL: Røska med meg disse blå bærene fra Essoskogen , og de ser så gode ut. Ser ut som store saftige blåbær!! De har en veldig fin, mørk farge. Smatt, smatt, smatt…Men er det trygt å putte dem i munnen? HÆ??? SOS. What iz thiz? SVAR UNDER KAN VÆRE FEIL:

Denne bildekrusellen krever javaskript.

SVAR: Fått to tips!! 1) Heggbær, som smaker veldig beskt – Men blir visstnok brukt i likør…Fant en side med oppskrift, MEN kjernene kan visstnok forvandles til blåsyre. Wild!  ELLER 2) Trollbær, et bær Helsedirektoratet kan fortelle er giftig! Såh…hvordan skiller man Heggbær og Trollbær fra hverandre tro?

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar
  1. Krembolle / aug 11 2010 6:49 am

    Jeg er absolutt ingen ekspert på dette området, og jeg kjenner heller ikke trollbær så veldig godt. Om jeg ikke tar feil så vokser trollbær (Actaea spicata) på busker (30 – 60 cm høye), og de skal være veldig giftige. Hegg er et tre, og er spesielt populært som mat for fulger (det engelske navnet er bird cherry).

    Bladene på bildene dine er litt oppspiste, men de ser ut til å være taggete. Hegg har (om jeg ikke husker helt feil) blader uten tagger.

    Heggbær inneholder amygdalin, og dette er ikke særlig spesielt for akkurat disse bærene. Det samme stoffet finner du i over 1200 planter, og da særlig i frøene/steinene hos disse. Av de mest kjente kan man nevne plomme, eple, aprikos, moreller, kirsebær og fersken, og det er vel de færreste av oss som skvetter til dersom man har spist et eplefrø. Det spesielle her er (etter det jeg har lest meg frem til) at sprit (over 60%) blandet med knuste heggbærstein øker risikoen for at det skal dannes cyanid. Risikoen kan igjen reduseres ved nedfrysning og påfølgende oppkok av bærene før bruk.

    Når det er sagt så smaker ikke heggbær spesielt godt uansett. Smaken er besk, og du blir tørr i munnen. Smaken forandrer seg hvis du fryser dem først, og enda mer hvis du koker dem etterpå.

    • mdiable / aug 11 2010 2:53 pm

      Takker så mye for gode innspill, Krembolle! Du har helt rett mtp at bladene er taggete, og de hang på en busk som var litt over 60 cm høye. Var vill vegetasjon, så jeg tror det må ha vært trollbær. Dristet meg til å smake på ett t.o.m, – kanskje ikke så smart. Det smakte beskt, men ble ikke tørr i munnen. Og så var det en kjempestor kjerne i midten.

      Så lenge det ikke begynner å regne 60% sprit, og disse kjernene ikke selvknuses inne i bæret OG jeg ikke putter dem i munn; så er jeg ganske safe? 😀

      Leste at Russerne brukte amygdalin for å bekjempe kreft i 1845, men at det viste seg å være for giftig! Nå bruker de visstnok en behandlet og mildere form av det i behandling. Er interessant dette her. 🙂

  2. Lindaplinga / aug 12 2010 10:28 pm

    Ække no vits i å værra så fancy – detta er KREKLING som dem sier i Østfold! De er mørke som blåbær, litt mer glassaktige uttapå, og inni er døm hvite. KREKLING! Det kan du laga sprit av åsså!

    • mdiable / aug 14 2010 8:24 pm

      Kreklingær sieruuuu? Bæra var steinharde inni, se. ILLE hare å bite påååå. Ærnte Trollbær da?

Legg igjen en kommentar